Sådan sparer du på varmen, når vejret skifter til varmere temperaturer
02. maj 2025
Sådan sparer du på varmen, når vejret skifter til varmere temperaturer
Solen skinner, og foråret er på vej! Men selvom det er lunt i dagtimerne, kan der stadig være koldt om natten - og det gør det svært at vide, hvornår man egentlig kan slukke for varmen.
Her får du vores bedste tips til, hvordan du sparer på varmen i overgangsperioden uden at komme til at fryse.
Skru ned i stedet for at slukke helt
I stedet for at slukke helt for varmen, kan du skrue ned for termostaterne til fx 17-18 grader. Det er ofte rigeligt til at holde en behagelig temperatur indendørs, samtidig med at du sparer på varmen.
Er nattetemperaturen stadig under 10 grader, kan det nemlig hurtigt blive for koldt - især hvis dit hjem ikke holder godt på varmen.
Hold dine radiatorer ens
Hvis du har radiatorer i flere rum, så sørg for, at de står på cirka samme indstilling. Hvis én radiator står højt, mens de andre er slukket, arbejder systemet hårdere og mindre effektivt. Det koster på varmeregningen og giver ikke nødvendigvis bedre komfort.
Brug solens gratis varme
Luk solens stråler ind i løbet af dagen ved at trække gardinerne fra. Solen kan nemt varme rummet et par grader op - helt gratis!
Når solen går ned, kan du lukke gardinerne igen og holde på varmen.
Luk nattekulden ude
Når solen forsvinder, falder temperaturen hurtigt her i forårsmånederne. Luk vinduer og døre i tide om aftenen, så du ikke lukker kulden ind. Om morgenen kan du lufte ud i 5-10 minutter med gennemtræk. Det giver frisk luft uden at køle boligen ned.
Hvornår kan du slukke helt for varmen?
Energirådgiver Janek Wismann fra Envafors forklarer, at det er meget individuelt fra bolig til bolig, hvornår man kan slukke for varmen. Det kommer nemlig an på, hvilken hustype din bolig er, hvor meget varmekomfort du eller din familie har brug for, og hvordan boligen er isoleret, om der er store vinduespartier mod syd eller vest og flere andre ting.
Som tommelfingerregel siger han, at du kan slukke helt for varmen, når det i flere dage i træk er mindst 10-12 grader både dag og nat, hvis din bolig samtidig er godt isoleret. Hvis det stadig bliver meget køligt om aftenen eller natten, er det bedre at skrue lidt ned i stedet for helt fra.
Energirådgiveren forklarer dog, at ingen huse uanset hustype vil tage skade af at slukke for varmen, som vejret er nu.
Bonus-tip: Har du gulvvarme, så husk at den reagerer langsommere end radiatorer. Derfor kan det være en god idé at justere temperaturen lidt ad gangen, så du ikke risikerer at få det for koldt eller varmt.
Flere nyheder
Nu kan du se dit forbrug direkte på din el-regning
Som noget nyt indeholder elregningen nu to illustrationer, der skal gøre det lettere for dig som kunde a...
3 energibesparende idéer til haven
Der er meget at hente udenfor i forhold til at spare på energien. Især udendørsbelysning og havemaskiner...
Aconto eller månedsafregning – hvad er forskell...
Med månedsafregning får du bedre overblik, mere gennemsigtighed og færre overraskelser
Har du el-varme? Vær opmærksom på ny beregnings...
Energinet har ændret metoden for beregning af reduceret el-afgift for el-varmekunder, som har betydning ...
Vil du holde dig opdateret?